Foto - Het opnemen van een gesprek door de werknemer, mag dat?

Het opnemen van een gesprek door de werknemer, mag dat?

2024-01-30 | AUTEUR MATTHIJS RUTTEN

Ja, dat mag. Maar het kan wel leiden tot ontslag. Dus bezint, eer gij begint.

Het gebeurt steeds vaker: de werknemer neemt een gesprek op met de werkgever. Het is de makkelijkste manier om aan bewijs te komen. En dat werkt. Uit de rechtspraak blijkt dat een opname niet wordt uitgesloten als bewijsmiddel. Het wordt ook niet gezien als een ongeoorloofde inbreuk op de privacy van de gesprekspartner. Dit is op zich niets nieuws. Zolang het een zakelijk gesprek betreft, wordt al heel lang aangenomen dat een opname in een rechtszaak wordt toegelaten als bewijs.

Als werknemer is het zaak om heel zeker te weten dat de opname jouw standpunt bewijst. Er zijn genoeg zaken gevoerd waar de opname het gestelde niet bewijst of zelfs het tegendeel aantoont. Dat wil je niet. 

Het heimelijk opnemen van een gesprek leidt in de regel tot een vertrouwensbreuk met de werkgever. Dat is niet altijd voldoende voor ontslag. Daarvoor moet er sprake zijn van een ‘ernstig en duurzaam’ verstoorde arbeidsverhouding. Oftewel er moet meer aan de hand moet zijn, zoals bijv. een al langer lopend conflict dat niet door middel van mediation opgelost wordt. Als het alleen om het opnemen gaat, kan het ernstig en duurzame wel liggen in het langdurig en/of met meerdere mensen opnemen van gesprekken – dat getuigt van een diepgeworteld wantrouwen bij de werknemer.

Het inzetten van een opname als dreigmiddel of chantagemiddel of erover te liegen of door het te delen met anderen leidt al heel snel tot het aannemen van een ernstig en duurzaam verstoorde verhouding en zelfs tot een dringende reden voor een ontslag op staande voet.

Ook het toch opnemen van een gesprek terwijl een werkgever dit uitdrukkelijk verbiedt, kan leiden tot een voldoende ernstig verstoorde verhouding. Het verbod kan ook in het Personeelshandboek staan. Check dat dus van te voren.

Al met al moet je als werknemer goed afwegen of je een gesprek wilt opnemen. Of in ieder geval, of je een opname wilt gebruiken als bewijs.

Mocht je vragen hebben, bel met onze specialisten: 030 – 2333 248 of mail: info@zumpolleadvocaten.nl

 

ARCHIEF
openCollapse
KENNISGEBIEDEN