Foto - Beslag op uw bankrekening, mag dat wel?

Beslag op uw bankrekening, mag dat wel?

2020-05-20 | AUTEUR MATTHIJS RUTTEN

Deurwaarders leggen tienduizenden keren per maand beslag op een bankrekening. Dat mag. Want deurwaarders mogen overal beslag op leggen om voor de schuldeiser het geld op te halen dat de schuldenaar moet betalen.



Wat deurwaarders vaak doen is beslag leggen op de bankrekening op de dag dat uw uitkering wordt gestort. Dan kunt u een maand lang niets meer betalen. Mag dat dan ook?


De wet zegt: ja, dat mag. Dat komt omdat de deurwaarder voor het leggen van beslag op een bankrekening geen rekening hoeft te houden met de vraag of u uw huur en eten wel kunt betalen. Daar moet de deurwaarder wel rekening mee houden als hij beslag legt op de uitkering zelf. Dan mag de deurwaarder alleen beslag leggen op dat deel van de uitkering dat boven de 'beslagvrije voet' uitkomt. Hoe de beslagvrije voet wordt berekend staat in de wet. Kort samengevat is de beslagvrije voet 90% van de bijstandsnorm plus de woonlasten plus de zorgpremie minus de toeslagen.


Die beslagvrije voet is er om te voorkomen dat u uw vaste lasten en eten niet kunt betalen. Maar deurwaarder omzeilen die beslagvrije voet dus door beslag te leggen op de bankrekening waar de uitkering op wordt gestort.


Heel lang hebben rechters gezegd dat dat mag. Want dat staat in de wet. Maar gelukkig waait er sinds een paar jaar een nieuwe wind. Steeds meer rechters (LINK) zeggen dat dit niet mag. Als de bankrekening alleen gevoed wordt door de uitkering (en de toeslagen), dan vinden rechters het onrechtmatig dat de deurwaarder beslag legt op de bankrekening. Want dan kunt u dus niet uw vaste lasten en geen eten betalen.


Ook de tuchtrechters die kijken of deurwaarders wel correct en zorgvuldig handelen, hebben de laatste jaren verschillende keren uitgesproken dat beslag leggen op een bankrekening waar alleen een uitkering op wordt gestort, niet mag (LINK). Als de deurwaarder dat toch doet, dan wordt hij berispt.


Leggen deurwaarders dan nog steeds beslag op de bankrekening op de dag dat de uitkering wordt gestort? Ja. Tienduizenden keren per maand. Er is dus weinig veranderd.


Maar met de nieuwe uitspraken in de hand, kunt u wel een klacht indienen bij de deurwaarder. Als u dan ook uw bankafschriften van de laatste drie maanden en een berekening van de beslagvrije voet meestuurt en een toestemmingsverklaring dat de bank de deurwaarder mag vertellen hoeveel geld er beslagen is, dan moet de deurwaarder binnen een paar dagen ervoor zorgen dat de beslaglegging wordt opgeheven. Mocht dat niet helpen, dan kunt u het beste een advocaat inschakelen om namens u bij de rechter een verzoek tot opheffing van het beslag in te dienen en om een klacht in te dienen bij de tuchtrechter.

ARCHIEF
openCollapse
KENNISGEBIEDEN